Voordracht : “Leve de luiheid” door Johan Braeckman


(foto: wikipedia)

Lezing door prof. dr. Johan Braeckman

Luiheid is een negatief begrip. Het wordt in verband gebracht met vadsigheid, gemakzucht, onverantwoordelijkheid. Een luiaard is een nietsnut, een leegloper of een lamzak. In de christelijke traditie is luiheid zelfs een hoofdzonde, zoals hoogmoed, hebzucht en onkuisheid.
In deze voordracht wordt uiteengezet waarom luiheid ook een deugd kan zijn.

De moderne mens heeft voor niets nog tijd, wordt gedreven door hebzucht en consumptie, en kampt steeds meer met depressies en burn-outs. Misschien kan een welbegrepen vorm van luiheid een alternatieve vorm van levenskunst zijn?

Aan het woord is prof. dr. Johan Braeckman, hoogleraar wijsbegeerte aan de Universiteit Gent. Deze Vlaamse filosoof, geboren in Wetteren in 1965, promoveerde tot doctor in de wijsbegeerte aan de Universiteit Gent in 1997. Em. prof. dr. Etienne Vermeersch was zijn promotor. Later zou hij diens assistent worden en vandaag wordt hij aanzien als zijn opvolger als filosoof en geweten van Vlaanderen. Naast zijn werk als professor schreef hij tientallen papers en geeft hij lezingen in binnen- en buitenland. In 2013 kreeg hij de Loopbaanprijs van de Koninklijke Vlaamse Academie van Belgiƫ voor Wetenschappen en Kunsten. De Stuurgroep Wetenschapscommunicatie van de KVAB erkent hiermee zijn niet-aflatende inzet op het vlak van wetenschapscommunicatie. Prof. dr. Johan Braeckman verstaat immers als geen ander de kunst om het wetenschappelijk en wijsgerig denken op een bevattelijke en onderhoudende manier onder de aandacht te brengen. Op vrijdag 15 februari 2019 is hij te gast bij ons. Een echte aanrader voor iedereen met een kritische geest!

Wanneer? Vrijdag 15 februari 2019 om 20u00.
Waar? Zaal IZOO, Dorp 48 in Oosterzele.
Inkom? Leden 5 euro, niet-leden 7 euro.