Voordracht Gentse weeshuizen: Lieselot De Wilde “Mag ik dit vertellen? Stemmen uit Gentse weeshuizen.”

Tussen 1945 en 1984 stonden 1.202 kinderen als wezen bij de Stad Gent geregistreerd.

De kulders, zoals de weesjongens werden genoemd,zijn een begrip in Gent! Gent was trots op ‘haar’ kulders, en zeker op de kulderfanfare die voor verschillende gelegenheden werd opgetrommeld.
Van 1869 tot 1963 sloot ze traditiegetrouw de Gentse Feesten, lang voor Raymond van het Groenewoud op Sint- Jacobs stond. Hoewel wezen? In meer dan drie vierde van de gevallen leefden de beide ouders nog. Waarom kwamen die kinderen dan toch in een weeshuis terecht? Waarom zagen broers en zussen elkaar niet of zo weinig mogelijk? Wat doet het met een kind als je niet langer bij je naam maar met een nummer wordt aangesproken? Wat betekent het om dag in dag uit met hetzelfde uniformpje de straat op te trekken?

Bruno Vanobbergen, sinds 2009 Vlaams kinderrechtencommisaris, en Lieselot De Wilde, die een doctoraat voorbereidt over de geschiedenis van ‘the child at risk’, hebben hierover een boek geschreven. Lieselot De Wilde, ook reeds te gast in het radio 1 programma “Interne keuken” van Koen Fillet en Sven Speybrouck , reconstrueert voor ons aan de hand van spraakmakende getuigenissen van zowel oud-wezen als ex-personeelsleden, de geschiedenis van de Gentse weeskinderen. Zij illustreert haar voordracht met treffend beeldmateriaal.

Op vrijdag 4 Oktober 20 u in De Heemkring , Kloosterstraat 13 , Moortsele
Inkom: Leden: € 5, Niet leden: € 6