‘Sherry’ tasting’ Ruben Luyten

Deze proeverij gaat door in GC Ijzeren Hekken te Landskouter

Er bestaan tal van vooroordelen over sherry, de wijn uit de streek van Xeres de la Frontera in het zuiden van Andalusië.

Ruben Luyten, gepassioneerd sherry-kenner en proever, zal ons begeleiden in onze ontdekkingstocht naar deze aparte versterkte wijnen en leert ons wat een dry sherry onderscheidt van een fino, wat amontillado en oloroso is en nog veel meer. Aan de hand van beeldmateriaal vertelt hij ons over het productieproces en de combinatie van de verschillende sherry’s met voedsel.

We proeven 6 verschillende sherry’s met een korte pauze tussen de droge en de zoetere versies. Inschrijven graag voor 7 november via mail naar tine.verdonck@telenet.be of bellen naar 09/362 94 25 en door storten van € 25 per persoon op rekeningnummer BE88 8905 8400 8941 van de Culturele Kring Land van Rode.

1. Fino Inocente (Bodegas Valdespino)
De enige “single vineyard” Fino op de markt, en de enige Fino die nog volgens de oude methodes wordt geproduceerd, o.a. met fermentatie in eiken vaten.

2. Amontillado NPU (Bodegas Sanchez Romate)
Een wijn die begint als een Fino en daarna zijn laag flor verliest. Dit exemplaar is +/- 15 jaar oud en één van mijn favorieten.

3. Palo Cortado ‘Vides’ (Bodegas Lustau)
Palo Cortado is een unieke soort sherry die je niet kunt maken, maar die toevallig ontstaat door specifieke omstandigheden. Deze komt van een zeer kleine producent en werd gebotteld door Lustau.

4. Oloroso Seco V.O.R.S. (Bodegas Tradicion)
Eén van de oudste Oloroso’s op de markt (48 jaar oud), uniek en wellicht de beste wijn van de tasting.

5. Oloroso Dulce ‘Solera 1842’ V.O.S. (Bodegas Valdespino)
+/- 20 jaar oude Oloroso, maar dit keer aangelengd met een beetje P.X. dus (gebalanceerd) zoet.

6. Pedro Ximénez 1983 vintage (Toro Albalá):
Zeer zoete +/- 30 jaar oude vintage sherry van een bodega die bekend is voor zijn P.X.

Inschrijving pas definitief na betaling

Plaats : GC Ijzeren Hekken
Aanvang van het gebeuren : 20u.

Prijs : € 25